.


HARTEVROUWE
Lions Club Turnhout

SCHOLENPROJECT

In het werkjaar 2016-17 zijn we gestart met een nieuw project: “Scholen voor het goede doel”.

Ons doel: Leerlingen van middelbare scholen aanzetten tot het zoeken en leren kennen van goede doelen en via een wedstrijd in presentatietechnieken kans geven op financiële steun.

Waarom wij, de school?

Omdat jullie, leraren en directie, via “Scholen voor het goede doel” een heel positieve bijdrage kunnen leveren aan de sensibilisering van jongeren voor sociale doelen. En op die manier maatschappelijk engagement kunnen tonen.

Omdat jullie, leerkrachten en directie, er hopelijk een dankbaar thema voor een lessenpakket in zullen vinden. De vorm van de presentatie is vrij. Dus denk aan de vele mogelijkheden: creatieve aanpak, uitproberen van technieken en vaardigheden die jullie leerlingen hebben verworven.

Omdat jullie, leraren en directie, de leerlingen in een vriendelijke competitie tussen groepjes van 3 à 5 kunnen helpen om centen te winnen voor goede doelen. Het is mooi meegenomen dat er wat teamwerk aan te pas komt.


Winnaars van de editie 2022

Waarom wij, jongeren?

Omdat jullie, jongeren uit de hoogste klas, vast toffe organisaties kennen, die zich inzetten voor mensen die het minder goed hebben door een beperking, door ziekte, door armoede, door moeilijke thuissituaties. Die organisaties worden meestal gedragen door heel veel vrijwilligers die allen op hun manier helpen, maar die het vaak moeilijk hebben om alles te bekostigen.

Omdat jullie jong en creatief zijn en vast wel een leuke en overtuigende manier vinden om die projecten aan ons voor te stellen.

Omdat jullie een klein beetje competitie en teamwork zien zitten.

Waarom wij, Lionsclub Turnhout Hartevrouwe?

Omdat wij, Hartevrouwen, elk jaar centen verzamelen door een verkoop van mini-kerstboompjes. De integrale opbrengst geven we aan goede doelen. Dat is het doel van een Lions-serviceclub, overal in de wereld.

Omdat wij, leden van Lionsclub Turnhout Hartevrouwe actief zijn in de regio Turnhout, Hoogstraten, Malle, maar lang niet alle organisaties en verenigingen in de streek kennen die onze financiële steun kunnen gebruiken.

Omdat wij, Hartevrouwen, het belangrijk vinden om ook lokaal verankerd te zijn.

Omdat wij het belangrijk vinden dat ook jullie, jongeren en scholen, oog hebben voor mensen die het minder gemakkelijk hebben dan anderen.

Hoe werkt het?

We starten in september. Dan komen we graag alle details van “Scholen voor het goede doel” vertellen.

Dan vormen de leerlingen, in samenspraak met een leraar, een team van 3 à 5.

Zij zoeken een project dat jullie willen voorstellen en verdedigen. Het moet een project uit de buurt zijn.

Ze onderzoeken of het project aan de criteria van de wedstrijd voldoet: Welke doelgroep? Hoe lang bestaan ze al? Hoe duurzaam zijn ze? Wat gaan ze met de steun doen? Etc.

Met alle gegevens maken ze een presentatie om aan de jury van “Scholen voor het goede doel” voor te leggen (februari). Zij mogen, in samenspraak met de leraar, bepalen hoe ze dat gaan doen. Doen ze dat met powerpoint, fotoreportage, filmpje, liedje, toneelstuk, of nog anders? Dat is perfect, maar de presentatie mag niet langer dan 10 minuten duren.

Waar zal de jury rekening mee houden? Welk sociaal doel is het? Waarom werd het gekozen? (motivatie). Wat gaan ze doen met de steun die ze zouden krijgen? Hoe heeft het team het project voorgesteld? Hoe heeft het team de presentatie aangepakt?

Na de eerste jury in februari zijn de finalisten gekend. Onder hen zal de prijzenpot verdeeld worden. Alle finalisten winnen een prijs voor hun project.

Dan volgt een 2de jury voor “Scholen voor het goede doel”, deze keer met publiek. Ook dan moeten de teams voluit gaan, want dan wordt de volgorde bepaald. Wie het hoogste eindigt, krijgt het hoogste bedrag.

Editie 2022

De jury koos dit jaar zeven groepen uit drie scholen die naar de finale mochten. Onder de uiteindelijke winnaars werd een prijzenpot van 6.500 euro verdeeld.”
De eerste prijs ging dit jaar naar het project ‘kind en detentie’, gepresenteerd door drie leerlingen van Campos Turnhout.

Perstekst

Klik hier voor het artikel van de editie 2022 dat in Het Nieuwsblad verschenen is.

Contact

Indien u geinteresseerd bent kan u ons steeds contacteren op scholen@hartevrouwe.be

  Lions Club Hartevrouwe Turnhout     Last update :       .